top of page

Om Kvindehuset

Kvindehuset er et socialistisk og feministisk non-profit, brugerstyret hus, der rummer politiske og kulturelle aktiviteter.

Huset har kønsseperatistisk virke og er således åbent for kvinder, lesbiske, transpersoner og nonbinære. 


Historien bag

Siden 1978 har Københavns Kommune givet Kvindebevægelsen mulighed for at bruge 5 etager i indre by som Kvindehus. Rødstrømpebevægelsen (1971) og Lesbisk Bevægelse (1974) flyttede ind med et lager af pjecer, løbesedler, badges, blade og plakater. Før 78 havde bevægelserne haft adresser forskellige steder i nedrivningstruede bygninger.

Med bevægelserne flyttede den feministiske arbejdsform og ideologi ind i huset. Græsrodsstrukturen betød, at arbejdet foregik i selvstyrende grupper. Den politiske bevidstgørelse foregår i basisgrupper. Her er der runder, hvor hver enkelt deltager skiftevis fortæller livshistorie, siden-sidst og slutter af med kritik/selvkritik. En tidstager sørger for, at ordet bliver jævnt fordelt. Parolen var: Vi gør det personlige politisk!

Den internationale bølge af radikal feminisme blev afspejlet i navnet: Rødstrømpebevægelsen. Og oversættelsen af The Redstocking Manifesto fra New York kom nærmest samme år, det blev skrevet og trykt i Sisterhood is Powerfull. Bevægelserne var separatistiske: Det vil sige, at invitationen til arrangementerne lød: Alle kvinder er velkomne!

Grupperne i huset

Den anden slags basisgruppe var funktionsgrupperne. Femø-gruppen er den mest kendte og mest stabile. Men den var kun én blandt mange. Der var en Kvindefestivalgruppe, 8. marts gruppen, Åbent Hus-gruppen, Joan Søstrene (imod vold mod kvinder), bladet Kvinder og feministisk selvforsvar under Kvindekurser.

Grupperne, ”basisgrupperne” og funktionsgrupperne, holdt koordineringsmøde med repræsentanter for hver gruppe. Det blev gjort en gang om måneden i koo-rummet på 4. sal og begyndte med trampedans i rundkreds. Her blev der gjort status for gruppernes arbejde. Nye projekter blev udarbejdet og nye grupper dannet.  Rsb og LB holdt deres fællesmøder hver for sig.

Funktionsgrupper som for eksempel Kvindehøjskolen, Feministisk Selvforsvar og Fødselsforberedelse fik en start i huset. De voksede sig senere til lønnede arbejdspladser med basis udenfor huset. På den måde kan man sige, at huset fungerede som en redekasse for vilde ideer og drømme. Huset var ikke en institution, men en bevægelse. Bevægelsen bestod af grupper af frivillige/aktivister.

Huset er rammen om udvikling og afprøvning af idéer og projekter. Grupper kan fremlægge deres formål på et husmøde. De eksisterende grupper vurderer, om den nye gruppe passer ind i huset og dets grundlag med frigørelse og selvbestemmelse.

Kvindehuset er blevet brugt til at skabe ny feminisme og holde fast i vores historie. Et eksempel. Hvis man vil lave en Kvindehøjskole, behøver man finansiering. Hvis man holder støttefester, får man penge. Hvis man vil lave fester, behøver man musik. Således opstodmusikgrupperne: Søsterrock og Lilith. Og det er blandt andet deres hits, der synges fra Kvindesangbogen på Femø i dag. Bands opstår på samme måde i dag. Det viser, at politik, kamp og kultur kan lykkes og besøges af alle, der opsøger det i dag.

 

I dag rummer huset forskellige grupper med forskellige aktiviteter, der støtter op om Kvindehusets overordnede formål. Læs mere om grupperne her.

Vær med!

Har du lyst til at være med? Eller lyst til at lave en gruppe eller aktivitet i Kvindehuset? Så mød op på husmøde den sidste torsdag i hver måned kl. 19. Vi glæder os til at se dig!

Brug for mere information? Skriv gerne til os.

Aktivist der går i en demonstration iklædt overdrevet feminint tøj

Download materiale om Kvindehuset

Går du i 7.-10. klasse og er nysgerrig på Kvindehuset? Måske er du ved at skrive en projektopgave?

Download vores infohæfte, hvor du kan teste dig selv, læse om besættelsen af det første Kvindehus og hvordan huset fungerer i dag.

bottom of page